zaterdag 17 mei 2008

(de)evolutie

Distributed applications


Computers zijn zo’n 50 jaar geleden uitgevonden. Van die grote kasten met een klein schermpje.

Van deze terminals die een som tegelijk konden doen zijn er niet veel gebouwd. De eerste computers werden veel gebruikt voor complexe berekeningen en de mensen van de invoer via een toetsenbordje/printplaat ingang konden de verwerkings snelheid van computers amper bij houden. Zo’n super snelle computer was het grootste gedeelte van zijn tijd niets aan het doen.

Om de dure computers effiecienter te kunnen gebruiken waren er trucjes nodig om twee of meer processen tegelijk uit te voeren. De code die daarbij hoorde van toendertijd al ontzettend complex. Zodra de threads waren uitgevonden konden er meerdere processen tegelijk uitgevoerd worden op de mainframes en konder er verschillende invoer stationnen/ terminals gebruikt worden om de computer een groter gedeelte van de tijd aan het werk te houden.

Omdat computer steeds sneller werden kwamen er ook meer en meer terminals bij en ook steeds complexere software. De complexe software vroeg steeds meer van de mainframes die door de hogere load ook steeds trager ging reageren. Een brief typen met een IO output elke 3 secondes was normaal. (gelukkig hebben we nu 50 jaar later daar nooit last van met pc’s die miljoenen keer sneller zijn)

Omdat de mainframes steeds goedkoper waren was het mogelijk om meer computers te gebruiken en in de loop van de jaren is de verhouding tussen gebruikers en computers door gegroeid naar 1 op 1. Momenteel is het zelfs niet raar dat mensen meerdere computers voor zich hebben. (eentje thuis, eentje op het werk, in de auto)

Bedrijfs applicaties zijn minder snel gegroeid. Van centrale mainframes waar alle data op bewaard werd naar centrale servers waar clients hun data naar toe schrijven is de verhouding zo goed als gelijk gebleven. Een centrale computer die al de data bewaards. De clients zijn wel steeds slimmer geworden maar de centrale server is nog steeds de kern in het verhaal.

Omdat ook bedrijven complexer zijn geworden zijn bedrijfs applicaties zich ook gaan spreiden. Van een server met een losse database server naar complexere omgevingen waar de verschillende blokken data zoals personeels gegevens, salaris administratie en documenten bewaar server losse onderdelen zijn geworden die toch aan een bedrijfs proces werken.

De losse data servers en applicaties servers zijn los staande brokken functionaliteit. Ze werken regelmatig nog niet samen voor een vloeiend bedrijfsproces. Bij de gemeente zaanstad zijn er momenteel een 17 tal personeels gegevens servers. Denk hierbij aan:

Bewoners en huizen
Vuilnis
Mensen die mogen stemmen
Parkeer vergunningen
vergunning voor honden en katten
Bedrijven
Belasting systeem gemeente
Belasting systeem overheid Noord-Holland
Belasting systeem overheid nederland


En deze servers zijn dus regelmatig niet synchroon. Het synchroniseren van deze 17 systemen is super lastig, niet altijd wenselijk en extreem duur.

Al deze systemen werken natuurlijk op verschillende manieren, kunnen niet met elkaar communiceren, vallen onder de verantwoordelijkheid van verschillende ‘groepen’ en niet alle systemen werken met real time data updates.

Hoe kunnen deze problemen opgelost worden, hoe kan een stapel problemen zich wegwerken. Tegen deze problemen word er meestal met de term SOA gegooid.

Service Oriented Design zou dit woud van services moeten stroom lijnen tot een geheel.

Vervang de toegang tot een enkel dubbel uitgevoerde server die de berichter zelf verstpreid over het netwerk. Was het maar zomakkelijk gezegd als gedaan.

Ik kan me sinds kort goed voorstellen waarom het zo lang duurt bij de balie en waarom de medewerkers achter kogelvrij glas zitten.

Geen opmerkingen: