woensdag 4 juni 2008

Hoe haal het meeste uit een training

Het volgens van een cursus is zwaar en dagen lang scherp opletten is vermoeidend. Om het maximale uit de inzet te halen hier een aantal tips om het meeste uit een training te halen.

Voor de training:
Het klinkt als een inkoppertje, maar als je een training gaat volgens is het fijn om te weten waar de training over gaat. Ook verschillende onderwerpen van een training zijn ontzettend interssant. De brug tussen praktijk en theorie leggen voor de cursus zorgt ervoor dat de onderwerpen meer spreken en beter blijven hangen.

De meeste trainingen worden gevolgd om een bepaald doel te halen. Wat is het doel van de training? Word een training gevolgd om nieuwe technieken te leren, word er een training gevolgd om theorie bij de praktijk te leren of word de training gevolgd om voor de toekomst klaar te zijn. Zorg dat het doel bij iedereen bekend is en ga voor het halen van dat doel.

Naast het bekijken van de stof is fris uitgeslapen verschijnen altijd een goed punt. Zeker als het op het werk druk is of er een deadline naderd is even uitrusten voor de training een belangrijk punt.

Tijdens de training:
Bij het begin van de training word er altijd verteld wat de onderwerpen voor de dag zijn. Welke onderdelen spreken je het meest aan en wat zijn de belangrijke onderwerpen, schrijf deze gerust ook op als aantekening. Het notitie blok ligt niet voor niets klaar.

Worden er nieuwe woorden of technieken besproken maak dan een aantekening. Het is niet zo dat je de aantekening s’avonds of na de cursus nog door moet lezen (dat kan natuurlijk wel). Belangrijk is het voor de hersenen om te weten dat iets belangrijk is en dus onthouden moet worden.

Legt een docent een onderwerp uit dat belangrijk is, vraag dan gerust verdiepingsvragen aan de docent. De kern van leren en onthouden blijft herhalen en herhalen.

Neem de pauze’s en gebruik ze om even helemaal iets anders te doen. Een hele dag lang scherp blijven kost veel energie die af en toe bij geladen moet worden.

Als laatste nog een kleine tip, zorg ervoor dat je in de pauze niet te zwaar eet. Een hamburger, kroket of kaassoufle is soms heel erg lekker maar zorgt er wel voor dat rond een uur of 2-3 de vermoeidheid inzet. Beter is het om een stevig stuk bruinbrood met wat zoet beleg te eten en in de pauze’s nog een gezond hapje (neem gerust in de lunch een appel mee of een plak ontbijtkoek). Hiernaast is het natuurlijk belangrijk om voldoende te drinken zowel koffie thee en een beker water zorgen ervoor dat je makkelijker wakker blijft.

Er staat trouwens ook achter in het gebouw een cola automaat met goedkope blikjes fris.

Na een traningsdag:
Het laatste dat iemand leert op een dag blijft het beste bewaard. Een ander trainingsboek lezen na een cursus of urenlang tv kijken zorgt er niet voor dat de cursusstof blijft hangen. Probeer na de training nog iets te sporten, wat tijd voor jezelf te maken en lekker op tijd te gaan slapen.

Nog even de cursus stof doorlezen of iets uitzoeken is natuurlijk ook een goede manier om zoveel mogelijk te leren.

Na de training:
Bekijk na de training nog eens welke punten besproken zijn en wat de interessante onderwerpen zijn. Is er een onderwerp in de cursus dat je in het werk gebruikt? Zijn er technieken besproken die goed gebruikt kunnen worden in de praktijk? lees dan gerust de hoofstukken of de aantekeningen nog eens door en gebruik de opgedane kennis zoveel mogelijk.

De beste manier om de kennis te blijven onthouden is het uitleggen aan anderen van de geleerde technieken. Zijn er mischien onderwerpen besproken die ook voor collega’s interessant zijn?

Met deze tips en trucks kan het rendement van een training omhoog schieten.

Als laatste wil ik u nog veel leerplezier wensen bij de cursussen en/of trainingen die u volgt.

Geen opmerkingen: